Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" |
|
|
|
Законопроектом (реєстр. №8494) пропонується внести зміни до Закону "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів", якими запроваджується процедура відстеження у відкритій системі обігу продукції, яка містить ГМО, або отримана з їх використанням. Згідно із проектом, відстеження має здійснюватись шляхом декларування такої продукції суб´єктами господарювання, які вперше вводять її в обіг, а також передачі копії відповідної декларації при кожній операції з передачі відповідної продукції. Зазначені документи (декларація, її копія), а також іншу відповідну документацію суб´єкти господарювання зобов´язані зберігати протягом п´яти років.
Крім того, передбачається, що Кабінет Міністрів визначає наукову установу, уповноважену на виконання функцій Науково-методологічного центру з питань випробувань ГМО та її функції. Окремо встановлюються повноваження Науково-методологічного центру з питань випробувань ГМО (стаття 11², якою доповнюється згаданий закон).
Джерело: http://portal.rada.gov.ua |
|
Підписано Угоду про взаємодію між Держспоживінспекцією України та НААУ |
|
|
|
5 вересня 2011 року очільниками Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Орєховим Сергієм Миколайовичем та Національного агентства акредитації України Чекаліним Володимиром Миколайовичем підписано Угоду про взаємодію, яка дозволить ефективно реалізовувати державну політику у сфері захисту прав споживачів та забезпечити здійснення контролю споживчого ринку України, основаного на європейських принципах.
|
Детальніше...
|
Громадська організація «Експерт»: Тест «Оливки» |
|
|
|
"Тест "Оливки" (Завантажити)
В праздничной сервировке без оливок просто не обойтись. Поэтому общественная организация «ЭКСПЕРТ» проверила оливки на соответствие калибра, веса и многих других параметров вплоть до безопасности.
В народе существует несколько мифов об оливках и маслинах.
МИФ 1-й. Оливки и маслины - это плоды родственных, но разных масличных деревьев. и разной степени зрелости. Оливки - недозрелые зеленые, маслины - зрелые черные. Об этом вначале.
МИФ 2-й. Химическая обработка зеленых оливок до состояния черных влияет на оливки, причем не в лучшую сторону. Об этом в лабораторной части нашего исследования. Мы проверили."
Джерело: http://www.ukrexpertiza.org
|
Уряд затвердив нову редакцію Технічного регламенту модулів оцінки відповідності та вимог щодо маркування національним знаком відповідності |
|
|
|
Уряд затвердив у новій редакції Технічний регламент модулів оцінки відповідності та вимог щодо маркування національним знаком відповідності. Відповідна постанова, розроблена Держспоживстандартом, схвалена на засіданні Уряду 31 серпня.
Метою прийняття цієї постанови є адаптація нормативно-правових актів України до вимог законодавства Європейського Союзу та запровадження у сфері технічного регулювання Технічного регламенту, який забезпечить формування внутрішнього ринку України відповідно до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС.
Впровадження цього акта забезпечить гармонізацію національної сфери технічного регулювання з вимогами міжнародних та європейських норм і правил, що сприятиме створенню умов для виготовлення національними виробниками конкурентоспроможної продукції шляхом ідентичності процедур оцінки відповідності.
Джерело: http://www.kmu.gov.ua/
|
Стандарт ISO розкриває секрети проектування упаковки з урахуванням спеціальних потреб |
|
|
|
У кожного з нас хоч раз виникали складності при відкриванні упаковки. Такі складнощі можуть бути ще більш значними для літніх людей або осіб з обмеженими можливостями. ISO вносить свій внесок у розв'язання цієї проблеми за допомогою стандарту на проектування упаковки, яка буде простою під час використання людьми похилого віку, особами з обмеженими можливостями та всіма інших.
Стандарт ISO 11156:2011 «Упаковка. Проектування з урахуванням спеціальних потреб. Загальні вимоги» встановлює принципи проектування упаковки, що враховують різні фізичні можливості користувачів і гарантують, що її зможуть використовувати не тільки люди з обмеженими візуальними, слуховими, моторними або когнітивними можливостями, а й люди старшого віку, тимчасово непрацездатні, а також люди без інвалідності.
|
Детальніше...
|
Моніторинг ЗМІ "Как разминировать школьный буфет" |
|
|
|
"В этом году Минздрав впервые составил список рекомендуемой пищевой продукции для школьных буфетов и столовых. И одновременно запретил продавать в них продукты, содержащие консерванты, красители, загустители и ароматизаторы.
Теперь наши дети должны быть ограждены в стенах школы от чипсов, соленых орешков, сомнительных сухариков, кока-колы и тому подобных лакомств. Впрочем, в нашей стране с ее уровнем правового сознания «должны» — не значит «будут». Следовательно, родительские комитеты обязаны взять на себя роль общественных инспекторов школьных буфетов. О том, с чем им в первую очередь следует бороться, рассказывает замначальника научно-технического центра исследований пищевой продукции ДП "Укрметртестстандарт" Виктор ВОЛОШИНЕЦ
|
Детальніше...
|
Доопрацьовано проект Додатка 1 до Плану національної стандартизації на 2011р |
|
|
|
За зауваженнями суб'єктів стандартизації доопрацьовано проект Додатка 1 до Плану національної стандартизації на 2011 р
Завантажити |
Червоний або помаранчевий? Стандарт ISO на органолептичну оцінку кольору |
|
|
|
Суперечка про те, чи є який-небудь об'єкт фіолетовим або синім, зеленим або жовтим, може залежати від часу доби, джерела світла, навколишнього середовища або від персональних особливостей колірного зору. Це може створювати проблеми в промислових програмах, що використовують органолептичний аналіз. Стандарт ISO 11037:2011 «Органолептичний аналіз. Настанови з органолептичної оцінки кольору продуктів» допоможе усунути ці труднощі, встановлюючи вимоги до стандартних умов та систематизованої звітності під час проведення аналізу.
Органолептичний аналіз включає використання зору, нюху, дотику і слуху під час тестування та в порівнянні споживчої продукції. Він застосовується в харчовій, косметичній, парфумерній і текстильній промисловості для оцінки нової та існуючої продукції для забезпечення якості, оцінки терміну придатності, поліпшення існуючої продукції і розробки нової.
|
Детальніше...
|
Зустріч з представниками ЄС щодо створення Національного ограну стандартизації |
|
|
|
На минулому тижні відбулася зустріч першого заступника генерального директора ДП «УкрНДНЦ» В. К. Єрмакова, директора департаменту регуляторної політики Міністерства економічного розвитку і торгівлі України В. О. Жовтухи з представниками Європейського Союзу щодо питань, пов’язаних із утворенням в Україні незалежного Національного органу стандартизації. В обговоренні проблем, що стоять перед національною системою стандартизації та шляхів їхнього вирішення, взяли участь директор департаменту стандартизації О. В. Боженко та співробітники Центру європейського інтегрування та стратегічного розвитку ДП «УкрНДНЦ». За результатами зустрічі прийнято рішення створити Робочу групу з питань утворення незалежного Національного органу стандартизації. Сторонами досягнуто домовленості щодо системи функціонування новоствореного органу стандартизації.
Джерело:http://www.ukrndnc.org.ua |
|
|
|
|
Сторінка 349 з 401 |