Верховна Рада України прийняла за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів" |
|
|
|
Законопроектом (реєстр. №8494) пропонується внести зміни до Закону "Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів", якими запроваджується процедура відстеження у відкритій системі обігу продукції, яка містить ГМО, або отримана з їх використанням. Згідно із проектом, відстеження має здійснюватись шляхом декларування такої продукції суб´єктами господарювання, які вперше вводять її в обіг, а також передачі копії відповідної декларації при кожній операції з передачі відповідної продукції. Зазначені документи (декларація, її копія), а також іншу відповідну документацію суб´єкти господарювання зобов´язані зберігати протягом п´яти років.
Крім того, передбачається, що Кабінет Міністрів визначає наукову установу, уповноважену на виконання функцій Науково-методологічного центру з питань випробувань ГМО та її функції. Окремо встановлюються повноваження Науково-методологічного центру з питань випробувань ГМО (стаття 11², якою доповнюється згаданий закон).
Джерело: http://portal.rada.gov.ua |
Підписано Угоду про взаємодію між Держспоживінспекцією України та НААУ |
|
|
|
5 вересня 2011 року очільниками Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Орєховим Сергієм Миколайовичем та Національного агентства акредитації України Чекаліним Володимиром Миколайовичем підписано Угоду про взаємодію, яка дозволить ефективно реалізовувати державну політику у сфері захисту прав споживачів та забезпечити здійснення контролю споживчого ринку України, основаного на європейських принципах.
|
Детальніше...
|
Громадська організація «Експерт»: Тест «Оливки» |
|
|
|

"Тест "Оливки" (Завантажити)
В праздничной сервировке без оливок просто не обойтись. Поэтому общественная организация «ЭКСПЕРТ» проверила оливки на соответствие калибра, веса и многих других параметров вплоть до безопасности.
В народе существует несколько мифов об оливках и маслинах.
МИФ 1-й. Оливки и маслины - это плоды родственных, но разных масличных деревьев. и разной степени зрелости. Оливки - недозрелые зеленые, маслины - зрелые черные. Об этом вначале.
МИФ 2-й. Химическая обработка зеленых оливок до состояния черных влияет на оливки, причем не в лучшую сторону. Об этом в лабораторной части нашего исследования. Мы проверили."
Джерело: http://www.ukrexpertiza.org
|
Уряд затвердив нову редакцію Технічного регламенту модулів оцінки відповідності та вимог щодо маркування національним знаком відповідності |
|
|
|
Уряд затвердив у новій редакції Технічний регламент модулів оцінки відповідності та вимог щодо маркування національним знаком відповідності. Відповідна постанова, розроблена Держспоживстандартом, схвалена на засіданні Уряду 31 серпня.
Метою прийняття цієї постанови є адаптація нормативно-правових актів України до вимог законодавства Європейського Союзу та запровадження у сфері технічного регулювання Технічного регламенту, який забезпечить формування внутрішнього ринку України відповідно до Угоди про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС.
Впровадження цього акта забезпечить гармонізацію національної сфери технічного регулювання з вимогами міжнародних та європейських норм і правил, що сприятиме створенню умов для виготовлення національними виробниками конкурентоспроможної продукції шляхом ідентичності процедур оцінки відповідності.
Джерело: http://www.kmu.gov.ua/
|
Стандарт ISO розкриває секрети проектування упаковки з урахуванням спеціальних потреб |
|
|
|
У кожного з нас хоч раз виникали складності при відкриванні упаковки. Такі складнощі можуть бути ще більш значними для літніх людей або осіб з обмеженими можливостями. ISO вносить свій внесок у розв'язання цієї проблеми за допомогою стандарту на проектування упаковки, яка буде простою під час використання людьми похилого віку, особами з обмеженими можливостями та всіма інших.
Стандарт ISO 11156:2011 «Упаковка. Проектування з урахуванням спеціальних потреб. Загальні вимоги» встановлює принципи проектування упаковки, що враховують різні фізичні можливості користувачів і гарантують, що її зможуть використовувати не тільки люди з обмеженими візуальними, слуховими, моторними або когнітивними можливостями, а й люди старшого віку, тимчасово непрацездатні, а також люди без інвалідності.
|
Детальніше...
|
Моніторинг ЗМІ "Как разминировать школьный буфет" |
|
|
|
"В этом году Минздрав впервые составил список рекомендуемой пищевой продукции для школьных буфетов и столовых. И одновременно запретил продавать в них продукты, содержащие консерванты, красители, загустители и ароматизаторы.
Теперь наши дети должны быть ограждены в стенах школы от чипсов, соленых орешков, сомнительных сухариков, кока-колы и тому подобных лакомств. Впрочем, в нашей стране с ее уровнем правового сознания «должны» — не значит «будут». Следовательно, родительские комитеты обязаны взять на себя роль общественных инспекторов школьных буфетов. О том, с чем им в первую очередь следует бороться, рассказывает замначальника научно-технического центра исследований пищевой продукции ДП "Укрметртестстандарт" Виктор ВОЛОШИНЕЦ
|
Детальніше...
|
Доопрацьовано проект Додатка 1 до Плану національної стандартизації на 2011р |
|
|
|
За зауваженнями суб'єктів стандартизації доопрацьовано проект Додатка 1 до Плану національної стандартизації на 2011 р
Завантажити |
Червоний або помаранчевий? Стандарт ISO на органолептичну оцінку кольору |
|
|
|
Суперечка про те, чи є який-небудь об'єкт фіолетовим або синім, зеленим або жовтим, може залежати від часу доби, джерела світла, навколишнього середовища або від персональних особливостей колірного зору. Це може створювати проблеми в промислових програмах, що використовують органолептичний аналіз. Стандарт ISO 11037:2011 «Органолептичний аналіз. Настанови з органолептичної оцінки кольору продуктів» допоможе усунути ці труднощі, встановлюючи вимоги до стандартних умов та систематизованої звітності під час проведення аналізу.
Органолептичний аналіз включає використання зору, нюху, дотику і слуху під час тестування та в порівнянні споживчої продукції. Він застосовується в харчовій, косметичній, парфумерній і текстильній промисловості для оцінки нової та існуючої продукції для забезпечення якості, оцінки терміну придатності, поліпшення існуючої продукції і розробки нової.
|
Детальніше...
|
|
|