Як скоротити харчові відходи? За допомогою стандартів ISO! |
Четвер, 04 липня 2013, 08:23 |
Всесвітній день охорони навколишнього середовища в 2013 році пройшов під гаслом «Думай. Їж. Заощаджуй». Основною метою його проведення стала боротьба з втратами та відходами харчової продукції, а також стимулювання зниження «харчового сліду». У цілому харчове виробництво займає 25% населеної території, споживає 70% прісної води, 80% лісів і відповідає за 30% викидів парникових газів. Щорічно у відходи йде 1,3 мільярда тонн харчової продукції, що еквівалентно сумарній кількості харчового виробництва країн Центральної Африки. Підвищити ефективність харчового виробництва і максимально знизити небажані втрати допоможуть стандарти ISO шляхом гармонізації вимог та оптимізації виробничих процесів: Стандарти на системи управління, призначені для оптимізації процесів: ISO 9001 (якість), ISO 14001 (екологія), ISO 50001 (енергетика). Стандарт ISO 14051 на облік матеріальних потоків дозволяє компаніям скорочувати втрати і знижувати емісію парникових газів, одночасно покращуючи екологічні показники. Стандарти на управління водними ресурсами: ISO 14046 (у розробці) на «водний слід» дозволить організаціям відслідковувати споживання водних ресурсів. ISO 16075-1 (у розробці) на повторне використання стічних вод для іригації. Стандарти на екологічне маркування: ISO 14020, ISO 14021, ISO 14024, ISO 14025 можуть використовуватися організаціями з метою інформування про екологічний вплив, що дозволяє споживачам здійснювати інформований вибір. Всесвітній день охорони навколишнього середовища проводиться в рамках Програми Організації Об'єднаних Націй з навколишнього середовища (UNEP) спільно з Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (FAO). UNEP та FAO беруть участь у роботі ряду технічних комітетів ISO і були задіяні у розробці деяких з перерахованих стандартів. |