Головна

Авторизація



Codex Alimentarius затвердив нові стандарти PDF Друк e-mail
Понеділок, 15 липня 2013, 07:50

192_138 липня 2013 р. Міжнародний орган по стандартам на харчові продукти Codex Alimentarius затвердив нові стандарти на фрукти, овочі, рибу і рибну продукцію, а також корма для тварин з метою захисту здоров'я споживачів у всьому світі.

Одним з найбільш важливих напрямків діяльності Codex Alimentarius є встановлення в продуктах харчування безпечних рівнів концентрації забруднюючих речовин, таких як важкі метали, грибні токсини або бактерії і віруси. У цьому році були прийняті дві важливі норми: запобігання попадання і зниження канцерогенної речовини охратоксину А в какао і синильної кислоти в маніоці. Обидва продукти є важливими продовольчими товарами в країнах, що розвиваються.

Свіжі ягоди легко піддаються мікробіологічному забрудненню і пов'язані з деякими спалахами захворювань, викликаних вірусами, бактеріями і найпростішими живими організмами. Тому було прийнято керівництво із запобігання мікробіологічного зараження ягід і рекомендації для виробників і споживачів щодо запобігання зараження і зниженню ризику захворювань.

Крім того, Комісія Codex Alimentarius затвердила ряд стандартів на окремі продукти харчування, покликані захистити споживачів від шахрайства та забезпечити справедливу практику в торгівлі продовольчими товарами: свіжими і консервованими фруктами та овочами (наприклад, авокадо, гриби лисички, гранати, маслини столові, фінікова паста, темпі) і рибою та рибною продукцією (копчена риба, морські вушка). Стандарти допоможуть покупцям і продавцям укладати контракти, засновані на рекомендаціях Кодексу та забезпечити споживачів належною якістю харчових продуктів.

Також Комісія затвердила посилання на поживну цінність натрієвої солі і насичених жирних кислот - поживних речовин, пов'язаних з неінфекційними захворюваннями, які будуть включені в Керівництва з маркування поживної цінності, а також вимоги до використання маркування «без додавання натрієвої солі», включаючи «без додавання солі », на упаковці харчових продуктів з метою допомогти споживачам у дотриманні здорової дієти.

Також були прийняті і переглянуті керівництва по сумішам для немовлят та дітей молодшого віку з метою забезпечення здорового харчування цієї вразливої групи населення.

Причиною зараження яєць, м'яса і молока можуть стати неякісні корми для тварин. У зв'язку з цим було прийнято керівництво з контролю за харчовими продуктами і кормами для тварин, а щоб допомогти країнам запровадити контроль за якістю продуктів харчування, Комісія затвердила керівництво по національним системам контролю харчових продуктів.

Цього року Комісія знову прийняла сотні стандартів з максимально допустимими концентраціями залишків пестицидів, ветеринарних препаратів і харчових добавок.

Комісія схвалила Стратегічний план на 2014-2019 рр., який визначить план робіт із захисту здоров'я споживачів і забезпечить справедливу практику торгівлі харчовими продуктами протягом наступних п'яти років.

 

Сopyright 2009-2024, csm.kiev.ua