Увага! Запрошуємо 23-24 КВІТНЯ 2015 РОКУ взяти участь у семінарі на тему:
«Зміни законодавства України.
Нові тенденції стандартизації та метрології в Україні.
Органічне виробництво харчових продуктів.
Актуальні питання щодо введення в обіг харчових продуктів»

Семінар відбудеться за адресою: м.Київ, вул.Краснова, 7/1, к.111.
Контактний телефон: +38 044 423-04-26,
e-mail:
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Програма семінару включає наступні питання:
ПЕРШИЙ ДЕНЬ
1. Законодавство в сфері органічних продуктів в Україні. Стан та перспективи.
- Огляд органічного ринку в Україні;
- Позиціонування органічних продуктів в торговельних мережах та тенденції розвитку ринку;
- Міжнародні стандарти органічного виробництва та особливості їх впровадження на підприємствах;
- Процедура сертифікації органічних продуктів;
- Вимоги до маркування органічних продуктів. В яких випадках дозволяється використання позначень «органічний», «екологічний», «біо»;
- Процедура експорту органічних продуктів з погляду сертифікаційного органу.
2. Нормативи, встановлені Комісією Кодекс Аліментаріус щодо харчових добавок.
- Чинні в Україні нормативно-правові акти щодо застосування харчових добавок та їх узгодженість з європейськими;
- Маркування харчових добавок, не призначених для продажу кінцевому споживачеві;
- Перелік харчових продуктів, в яких не допускається присутність харчових добавок, барвників.
- Вимоги Європейського законодавства до застосування харчових добавок у виробництві. Регламент Європейського Парламенту та Ради (ЄС) №1333/2008 від 16 грудня 2008 року про харчові добавки.
3. Технічні умови України. Необхідність їх застосування на сучасному виробництві.
- Зміни законодавства та нормативно-правові акти, що регулюють порядок та умови застосування технічних умов;
- Державна реєстрація технічних умов або змін до них в територіальних органах по стандартизації не є обов’язковою. Чи дійсні технічні умови без проведення такої реєстрації?
- Яку юридичну силу мають незареєстровані технічні умови?
- Чи потрібно погоджувати технічні умови. Якщо «так», то з яким органом;
- Проблемні питання, що виникають у суб’єктів господарювання при розробці технічних умов;
- Перевірка технічних умов в Центрах стандартизації, метрології та сертифікації. «За» та «проти» перевірки.
4. Поживна цінність харчових продуктів.
- Порядок визначення поживної та енергетичної цінності харчових продуктів;
- Вираження та представлення інформації про поживні властивості харчових продуктів;
- Як зазначити на маркуванні харчову та енергетичну цінність продукту, якщо її значення можуть змінюватися?
- Європейські вимоги про надання споживачам інформації про харчову продукцію. Регламент (EU) №1169/2011 Європейського парламенту і Ради від 25.10.2011 про надання споживачам інформації про харчову продукцію. Спеціальні визначення поживної цінності продуктів згідно з регламентом.
5. Система розроблення і поставлення харчової продукції на виробництво.
- Мета проведення робіт щодо розроблення і поставлення продукції на виробництво:
- Основні етапи, що необхідно виконати при розробці нових видів продукції;
- Дегустаційні комісії, необхідність проведення дегустацій;
- Зразки актів (протоколів) приймальної комісії (дегустаційної комісії);
- Види технологічних інструкції;
- Правила розроблення, оформлення та вимоги до змісту технологічних інструкцій, рецептур;
- Чи дозволяється заміняти ведення технологічної документації в паперовій формі на електронну?
ДРУГИЙ ДЕНЬ
1. Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність».
- Сфера законодавчо регульованої метрології;
- Метрологічна система України;
- Структура національної метрологічної служби;
- Повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації. Чи потрібно виконувати повірку ЗВТ на виробництві?
- Метрологічний нагляд та його види.
2. Закон України «Про стандартизацію».
- Утворення та функціонування єдиного національного органу стандартизації, його повноваження;
- Вимоги до національного органу по стандартизації;
- Прийняття і скасування національних стандартів;
- Хто погоджує нормативні документи?
- Приведення національної стандартизації у відповідність до Європейської моделі.
3. Проект технічного регламенту щодо деяких товарів, які фасують за масою та об’ємом у готову упаковку.
- Європейські вимоги щодо компонування за масою чи за об’ємом фасованих товарів. Директива Ради Європейських Співтовариств № 76/211/ЄЕС від 20.01.1976;
- Яким чином на маркуванні позначаються допустимі відхилення від кількості продукції?
- Чи обов’язково позначати на пакуванні знак «е»?;
- Вимоги до продукції, що позначена знаком «е»;
- Вимоги до кількості фасованого товару в упаковках, що зазначені у національних стандартах: ДСТУ OIML R 79:2012, ДСТУ OIML R 87:2012;
- Рівень гармонізації національного законодавства з Європейським щодо вимог по кількості фасованого товару в упаковках.
4. Формування харчових наборів, комплектів із харчових продуктів та нехарчових товарів.
- Обов’язки суб’єктів господарювання, які вводять в обіг харчові продукти у комплекті з іграшкою, сюрпризом, тощо:
- Вимоги до іграшки, яка входить у комплект з харчовим продуктом, проведення її оцінки відповідності;
- Технічний регламент безпечності іграшок та взаємозв’язок з вимогами до харчових продуктів;
- Майстер клас з практичними приклади маркування харчової продукції.
5. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів».
- Внесені зміни до наступних нормативно-правових актів:
Закони України: «Про ветеринарну медицину», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», «Про захист прав споживачів».
- Внесені зміни з метою посилення відповідальності виробників до:
Кодексу України про адміністративні правопорушення;
Господарського кодексу України;
Кримінального кодексу України.
- Нова редакція Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 22.09.2014 №1602-VII.
- Хто може називатися «виробником»?
- Створюється новий єдиний контролюючий орган, його повноваження;
- Порядок здійснення державного контролю;
- Нові обов’язки операторів ринку, що вводять в обіг харчову продукцію;
- Відповідальність суб’єктів господарювання за порушення вимог законів.
6. Обов’язковість впровадження та виконання суб’єктами господарювання системи НАССР.
- Виконання операторами ринку постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів (НАССР), гігієнічні вимоги до виробництва.
- Що являється доказовою базою впровадження НАССР на виробництві?
- Чи обов’язково проводити сертифікацію системи?
- Які нормативні документи діють на систему НАССР?
- Відповідальність за невиконання обов’язків операторами ринку щодо впровадження на виробництві НАССР.
Для того, щоб дізнатись докладну інформацію, завантажте:
Запрошення (ЗАВАНТАЖИТИ)
Внесок за участь у семінарі 1 учасника - 1560,00 грн. (з ПДВ) |