Головна

Авторизація



Новий законопроект визначає обов'язкову інформацію для споживачів про харчові продукти PDF Друк e-mail
Четвер, 25 лютого 2016, 09:47

041_2016У парламенті зареєстрований за № 4126  проект Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», яким встановлюються вимоги до інформації та обов'язки операторів ринку харчових продуктів.

Законопроектом пропонується встановити правові та організаційні засади надання споживачам інформації про харчові продукти - вимоги до інформації (зокрема, щодо маркування), обов'язки операторів ринку харчових продуктів з доведення такої інформації до інших операторів ринку і споживачам.

У проекті йдеться про те, що харчовий продукт, призначений для кінцевого споживача або закладу громадського харчування, повинен супроводжуватися інформацією - точною, чіткою та доступною, що не вводить в оману. Ці вимоги стосуються також реклами, упаковки тощо.

Зокрема, забороняється приписувати будь-яким харчовим продуктам властивості профілактики, лікування хвороб (крім природних мінеральних вод і харчових продуктів, призначених для спеціальних медичних цілей). Забороняється для реклами дієтичних добавок використовувати висловлювання про можливу лікувальну дію, подячні листи тощо.

Згідно з законопроектом, споживачеві надається така обов'язкова інформація:

  • назва харчового продукту;
  • перелік інгредієнтів;
  • назва інгредієнтів або допоміжних матеріалів для переробки, які можуть викликати алергічні реакції або є такими, що не переносяться організмом людини, і які використовуються у виробництві харчового продукту і залишаються присутніми в готовому продукті навіть у зміненій формі;
  • кількісне позначення окремих інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим законом;
  • кількість харчового продукту в установлених одиницях виміру (маса нетто, вагу, обсяг або поштучно);
  • мінімальний термін придатності харчового продукту або дата «вжити до», а також дата заморожування відповідних харчових продуктів;
  • спеціальні умови зберігання та/або умови використання (у разі необхідності);
  • найменування і місцезнаходження в Україні оператора ринку харчових продуктів, який відповідає за подання обов'язкової інформації про харчовий продукт;
  • країна походження або місце походження у випадках, передбачених цим законом;
  • інформація про поживну (харчової) цінності;
  • спосіб використання (якщо використання харчового продукту без такої інформації буде утруднено);
  • відомості про вміст спирту (в певних випадках);
  • позначення партії виробництва.

Передбачається, що закон вступить в силу через 3 роки після опублікування.

Проект Закону України від 22.02.2016 р. № 4126 "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів"

 

Сopyright 2009-2023, csm.kiev.ua