Видано новий національний стандарт у сфері виноградарства |
Видано новий національний стандарт, який встановлює терміни та визначення понять у сфері виноградарства - ДСТУ 2301:2015 «Виноградарство. Терміни та визначення понять» Документ установлює українські терміни та визначення основних понять у галузі виноградарства, які рекомендовані для вживання в усіх видах нормативних документів, що стосуються науково-технічної, навчальної, довідкової та публіцистичної літератури з виноградарства, а також для робіт зі стандартизації. Для кожного поняття встановлено один, а в окремих випадках — два застандартизовані. Терміни та визначення понять оформлено відповідно до ДСТУ 3966:2009 «Термінологічна робота. Засади і правила розроблення стандартів на терміни та визначення понять». Відповідно до ДСТУ 2301:2015 виноград – це багаторічні деревні ліани роду Vitis родини Vitaceae Juss, культурний виноград - виноград штучно виведених сортів із заданими властивостями плодів, які вирощують для споживання у свіжому вигляді чи переробляння. Виноградарство - галузь рослинництва, об’єктом якої є вирощування культурного винограду. Сорт винограду стандарт визначає, як вегетативно розмножене потомство одного куща винограду, отриманого селекцією та штучним добором, якому властива певна сукупність ампелографічних ознак. |