Семінар "Зміни законодавства України. Нові тенденції стандартизації та метрології в Україні. Органічне виробництво харчових продуктів Актуальні питання введення в обіг харчової продукції" Друк

Увага! Запрошуємо 23-24 КВІТНЯ 2015 РОКУ взяти участь у семінарі на тему: 

«Зміни законодавства України.

Нові тенденції стандартизації та метрології в Україні. 

 Органічне виробництво харчових продуктів. 

Актуальні питання щодо введення в обіг харчових продуктів»

33_2015

Семінар відбудеться за адресою: м.Київ, вул.Краснова, 7/1, к.111. 

 Контактний телефон: +38 044 423-04-26,

e-mail:  Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду

Програма семінару включає наступні питання:

ПЕРШИЙ ДЕНЬ

1. Законодавство в сфері органічних  продуктів в Україні. Стан  та перспективи.

  • Огляд  органічного  ринку  в Україні;
  • Позиціонування органічних продуктів в  торговельних мережах та тенденції  розвитку ринку;
  • Міжнародні  стандарти органічного виробництва  та особливості їх впровадження на підприємствах;
  • Процедура сертифікації  органічних  продуктів;
  • Вимоги до маркування органічних продуктів. В яких випадках дозволяється використання позначень «органічний», «екологічний», «біо»;
  • Процедура експорту органічних продуктів з  погляду сертифікаційного органу.

2. Нормативи, встановлені Комісією Кодекс Аліментаріус щодо харчових добавок.

  • Чинні в Україні нормативно-правові акти щодо застосування харчових добавок та їх узгодженість з європейськими;
  • Маркування харчових добавок, не призначених для продажу кінцевому споживачеві;
  • Перелік харчових продуктів, в яких не допускається присутність харчових добавок, барвників.
  • Вимоги Європейського законодавства до застосування харчових добавок у виробництві. Регламент Європейського Парламенту та Ради (ЄС) №1333/2008 від 16 грудня 2008 року про харчові добавки.

3.  Технічні умови України. Необхідність їх застосування на сучасному виробництві.

  • Зміни законодавства та нормативно-правові акти, що регулюють порядок та умови застосування технічних умов;
  • Державна реєстрація технічних умов або змін до них в територіальних органах по стандартизації не є обов’язковою. Чи дійсні технічні умови без проведення такої реєстрації?
  • Яку юридичну силу мають незареєстровані технічні умови?
  • Чи потрібно погоджувати технічні умови. Якщо «так», то з яким органом;
  • Проблемні питання, що виникають у суб’єктів господарювання при розробці технічних умов;
  • Перевірка технічних умов в Центрах стандартизації, метрології та сертифікації. «За» та «проти»  перевірки.

4. Поживна цінність харчових продуктів.

  • Порядок визначення поживної та енергетичної цінності харчових продуктів;
  • Вираження та представлення інформації про поживні властивості харчових продуктів;
  • Як зазначити на маркуванні харчову та енергетичну цінність продукту, якщо її значення можуть змінюватися?
  • Європейські вимоги про надання споживачам інформації про харчову продукцію. Регламент (EU) №1169/2011 Європейського парламенту і Ради від 25.10.2011 про надання споживачам інформації про харчову продукцію. Спеціальні визначення поживної цінності продуктів згідно з регламентом.

5. Система розроблення і поставлення харчової продукції на виробництво.

  • Мета проведення робіт щодо розроблення і поставлення продукції на виробництво:
  • Основні  етапи, що необхідно виконати при розробці нових видів продукції;
  • Дегустаційні комісії, необхідність проведення дегустацій;
  • Зразки актів (протоколів) приймальної комісії (дегустаційної комісії);
  • Види технологічних інструкції;
  • Правила розроблення, оформлення та вимоги до змісту технологічних інструкцій, рецептур;
  • Чи дозволяється заміняти ведення технологічної документації в паперовій формі на електронну?

ДРУГИЙ ДЕНЬ

1. Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

  • Сфера законодавчо регульованої метрології;
  • Метрологічна система України;
  • Структура національної метрологічної служби;
  • Повірка засобів вимірювальної техніки, що перебувають в експлуатації. Чи потрібно виконувати повірку ЗВТ на виробництві?
  • Метрологічний нагляд та його види.

2. Закон України «Про стандартизацію».

  • Утворення та функціонування єдиного національного органу стандартизації, його повноваження;
  • Вимоги до національного органу по стандартизації;
  • Прийняття і скасування національних стандартів;
  • Хто погоджує нормативні документи?
  • Приведення національної стандартизації у відповідність до Європейської моделі.

3. Проект технічного регламенту щодо деяких товарів, які фасують за масою та об’ємом у готову упаковку.

  • Європейські вимоги щодо компонування за масою чи за об’ємом фасованих товарів. Директива Ради Європейських Співтовариств № 76/211/ЄЕС від 20.01.1976;
  • Яким чином на маркуванні позначаються допустимі відхилення від кількості продукції?
  • Чи обов’язково позначати на пакуванні знак «е»?;
  • Вимоги до продукції, що позначена знаком «е»;
  • Вимоги до кількості фасованого товару в упаковках, що зазначені у національних стандартах: ДСТУ OIML R 79:2012, ДСТУ OIML R 87:2012;
  • Рівень гармонізації національного законодавства  з Європейським щодо вимог по кількості фасованого товару в упаковках.

4. Формування харчових наборів, комплектів із харчових продуктів та нехарчових товарів.

  • Обов’язки суб’єктів господарювання, які вводять в обіг харчові продукти у комплекті з іграшкою, сюрпризом, тощо:
  • Вимоги до іграшки, яка входить у комплект з харчовим продуктом, проведення її оцінки відповідності;
  • Технічний регламент безпечності іграшок та взаємозв’язок з вимогами до харчових продуктів;
  • Майстер клас з практичними приклади маркування харчової продукції.

5. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів».

  • Внесені зміни до наступних нормативно-правових актів:

Закони України: «Про ветеринарну медицину», «Про питну воду та питне водопостачання», «Про державну систему біобезпеки при створенні, випробуванні, транспортуванні та використанні генетично модифікованих організмів», «Про захист прав споживачів».

  • Внесені зміни з метою посилення відповідальності виробників до:

Кодексу України про адміністративні правопорушення;

Господарського кодексу України;

Кримінального кодексу України.

  • Нова редакція Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів» «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 22.09.2014 №1602-VII.
  • Хто може називатися «виробником»?
  • Створюється новий єдиний контролюючий орган, його повноваження;
  • Порядок здійснення державного контролю;
  • Нові обов’язки операторів ринку, що вводять в обіг харчову продукцію;
  • Відповідальність суб’єктів господарювання  за порушення вимог законів.

6. Обов’язковість впровадження та виконання суб’єктами господарювання  системи НАССР.

  • Виконання операторами ринку постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів (НАССР), гігієнічні вимоги до виробництва.
  • Що являється доказовою базою впровадження НАССР на виробництві?
  • Чи обов’язково проводити сертифікацію системи?
  • Які нормативні документи діють на систему НАССР?
  • Відповідальність за невиконання обов’язків операторами ринку щодо впровадження на виробництві НАССР.

 

Для того, щоб дізнатись докладну інформацію, завантажте: 

Запрошення (ЗАВАНТАЖИТИ)


Внесок за участь у семінарі 1 учасника - 1560,00 грн. (з ПДВ)