Затверджено технічний регламент Митного союзу, який визначає вимоги до харчових добавок Друк
Середа, 15 серпня 2012, 09:04

229_12З 1 січня 2013 року набувають чинності вимоги до правил виробництва, ідентифікації, обігу та маркування ароматизаторів, харчових добавок і технологічних допоміжних засобів.

Радою Євразійської економічної комісії був затверджений технічний регламент МС «Вимоги безпеки харчових добавок, ароматизаторів та технологічних допоміжних засобів», який регулює порядок звернення, вимоги до виробництва, правила маркування та ідентифікації харчових добавок. Вимоги є обов'язковими і поширюються на територію Росії, Казахстану і Білорусії.

Положення документа визначають вимоги, що забезпечують безпечне використання харчових добавок:

1. використання харчових добавок, технологічних допоміжних засобів та ароматизаторів не повинно підвищувати рівень ризику можливого негативного впливу харчової продукції на здоров'я людини;

2. залишковий вміст кількостей технологічних допоміжних, біологічно активних речовин, харчових добавок, що містяться в смакоароматичних препаратах і ароматизаторах, або в натуральних ароматизаторах, повинен відповідати вимогам зазначеного техрегламенту щодо допустимого вмісту в них нормованих речовин;

3. ароматизатори, харчові добавки та технологічні допоміжні засоби повинні використовуватися, якщо є необхідність поліпшити споживчі властивості продукції, у випадках, коли необхідно удосконалювати технологію, або збільшити термін придатності продукції, чого неможливо або економічно не ефективно досягти іншими способами;

4. в процесі використання харчових добавок та ароматизаторів не допустимо вводити споживача в оману щодо споживчих властивостей продукції;

5. використання харчових добавок та інших засобів не повинно погіршувати органолептичні властивості харчових товарів;

6. Під час виробництв харчових продуктів ароматизатори, харчові добавки та технологічні допоміжні засоби повинні використовуватися в мінімальних кількостях, необхідних для досягнення конкретного технологічного ефекту;

7. заборонено використовувати харчові добавки та ароматизатори з метою приховування низької якості і псування сировини або готової харчової продукції, з метою введення в оману споживачів та/або фальсифікації продукції;

8. ароматизатори, харчові добавки та технологічні допоміжні засоби, вироблені із застосуванням генно-модифікованих організмів та інших біотехнологій, що випускаються в обіг на території Митного союзу, повинні задовольняти вимогам регламенту Митного союзу "Про безпечність харчової продукції".

Регламент розроблений в рамках Угоди про єдині принципи і правила технічного регулювання в Росії, Білорусі та Казахстані.

Технічний регламент містить додатки, що подають гігієнічні і мікробіологічні нормативи безпеки, паразитологічні показники, вимоги до продовольчої непереробленої сировини. Також вказані стандарти, що забезпечують безпеку харчових продуктів.

Технічний регламент про безпеку харчових добавок набуває чинності з 1 січня 2013 року. На даний момент на території Митного союзу діє вже п'ять технічних регламентів: "Про безпеку іграшок", "Про безпечність парфюмерно-косметичної продукції", "Про безпечність упаковки", "Про безпечність продукції, призначеної для дітей і підлітків", "Про безпеку продукції легкої промисловості ", що набули  чинності 1 липня поточного року.