ВР України ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" Друк

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" (щодо відповідності якості та безпеки молочних продуктів показникам, які встановлені законодавством і стандартами України)

Проект Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про молоко та молочні продукти" щодо безпечності та якості молочних продуктів"

Законодавчим актом вдосконалено положення чинного закону щодо якості та безпеки молочних продуктів. Зокрема, уточнюються терміни "молочна сировина", "молочні продукти", "традиційні молочні продукти", "пакування", "переробне підприємство" тощо. Також конкретизуються вимоги до показників якості та безпеки молока, молочної сировини і молочних продуктів.

Згідно із документом, "традиційні молочні продукти - це масло, сири, ряжанка, простокваша, ацидофілін, сметана, сир кисломолочний, кефір, що виробляються з молочної сировини за усталеними технологіями із застосуванням заквасок молочнокислих бактерій, кефір - із застосуванням заквасок на кефірних грибках".

Передбачено також, що молоко, молочна сировина і молочні продукти, які виробляються в Україні та ввозяться на митну територію України, повинні відповідати показникам безпечності та якості, які встановлені нормативно-правовими актами України.

Законом встановлено, що "при виробництві традиційних молочних продуктів забороняється використовувати жири та білки немолочного походження, а також будь-які стабілізатори і консерванти".