Держспоживстандарт активізує перевірки маркування харчових продуктів щодо наявності ГМО Друк

n46

Для дотримання чинного законодавства щодо маркування продовольчої продукції стосовно вмісту генетично модифікованих організмів (ГМО) Держспоживстандарт України налагодить проведення системних перевірок дотримання суб'єктами господарювання вимог законодавства щодо захисту прав споживачів та якості й безпечності продукції. Зазначені перевірки проводитимуться з періодичністю не рідше ніж один раз на місяць.

Дотримання законів України „Про захист прав споживачів” та „Про безпечність та якість харчових продуктів” є одним з пріоритетів роботи Держспоживстандарту. Відповідно до вимог чинного законодавства, споживач має право на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію. Зокрема, й інформації (позначки) щодо наявності чи відсутності у складі продуктів генетично модифікованих компонентів.

 

Порядок  етикетування харчових продуктів, які містять ГМО або вироблені із сировини з вмістом ГМО, затверджено Постановами Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 N 468 та від 01.07.2010 №468. Згідно із цими документами інформація щодо відсутності ГМО (позначка „Без ГМО”) підлягає перевірці в установленому Держспоживстандартом порядку. Підтвердженням цього має бути протокол випробувань (або його завірена копія), виданий випробувальною лабораторією, акредитованою в установленому порядку.

 

Зважаючи на специфіку проведення випробувань, неможливо проводити випробування харчових продуктів та сільськогосподарської продукції на наявність у них ГМО комплексним методом (випробування харчових продуктів та сільськогосподарської продукції із різних партій, різних за складом) із наданням одного протоколу випробувань за висновками проведеного комплексного випробування. Тобто мають застосовуватися випробування лише кожної окремої (в тому числі методом відбору групових зразків) партії харчових продуктів та сільськогосподарської продукції зі складанням окремого протоколу випробувань, що підтверджує результати останніх.

Державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил під час виробництва продовольчої продукції в межах своїх повноважень здійснюють державні центри стандартизації, метрології та сертифікації.

 

Прес-служба Держспоживстандарту України