Олександр Матвійчук: Відмінити обов'язкову сертифікацію харчової продукції можна лише після схвалення цього рішення громадськістю Друк

Прес-служба Держспоживстандарту України

Голова Держспоживстандарту України Олександр Матвійчук вважає, що прийняття остаточного рішення про відміну обов'язкової сертифікації харчової продукції можливе лише після схвалення його суспільством.

«Перш ніж виступати з пропозицією скасування сертифікації харчової продукції на урядовому та законодавчому рівні, європейським бізнес-структурам необхідно провести громадські слухання, порадитися з громадськими організаціями. Це європейська практика, і ми не повинні нею нехтувати. Голос громадськості повинен бути почутий і врахований. Ми повинні впроваджувати зміни, але вони мусять враховувати потреби споживача, – заявив Голова Комітету на розширеній нараді, присвяченій скасуванню окремих пунктів Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні, зокрема, харчової. – Не можна не поважати споживача, розраховуючи на те, що він «з'їсть» все, що пропонують чиновники чи бізнесмени».

Голова Держспоживстандарту також підкреслив, що більшість національних товаровиробників підтримують обов'язкову сертифікацію продукції і не тільки у сфері харчування, а й у сфері легкої промисловості. Адже український ринок насичений низькоякісними товарами китайського або турецького виробництва, а українська промисловість – занепадає.