Михайло Мухаровський: скасування обов'язкової сертифікації продуктів харчування в Україні можливе тільки після розробки та впровадження технічних регламентів Друк

n55 

Прес-служба Держспоживстандарту України

Скасування обов'язкової сертифікації продуктів харчування в Україні можливе тільки після розробки та впровадження технічних регламентів профільними міністерствами (МінАПК), а також представниками українських бізнес-асоціацій. Таку думку на розширеному засіданні, присвяченому обговоренню питання обов’язкової сертифікації харчової продукції, висловив генеральний директор ДП «Укрметртестстандарт» Михайло Мухаровський.

Він підкреслив, що ініціатори скасування обов'язкової сертифікації продуктів харчування посилаються на досвід Росії, а також на зобов'язання України перед СОТ.

«Проте Росія скасувала обов'язкову сертифікацію тільки після введення технічних регламентів. І при цьому вона також ввела реєстрацію декларацій про відповідність, яка зобов'язує виробника вказати, де проводилася перевірка якості продукції та довести безпечність складу імпортованої продукції, - зазначив фахівець. Михайло Мухаровський вважає, що для нормалізації ситуації необхідно створити ефективну нормотворчу базу, прийняти пакет законів, зокрема, закон про ринковий нагляд, закон про загальну безпеку продукції, а також впровадити технічні регламенти.

«Ці заходи дозволять поступово перейти до скасування обов'язкової сертифікації, не порушивши умов СОТ, – зауважив генеральний директор ДП «Укрметртестстандарт».