Українські харчі оцінили десятки країн |
![]() |
![]() |
![]() |
За його словами, 2011 року Україна експортувала сільгосппродукції та харчових товарів на суму понад 13 млрд грн. «Із них кінцевих харчових продуктів (не сировини, а тих, що виробляються харчовою переробною промисловістю) експортовано на суму понад 7,4 млрд грн», — зазначив Микола Безуглий. Він підкреслив, що, наприклад, з експорту рослинної олії Україна займає перше місце у світі — цю продукцію імпортують 56 країн. Високі показники й у кондитерської продукції, якої вітчизняні підприємства експортували минулого року на суму понад 1,3 млрд грн. При цьому перший заступник міністра підкреслив, що до 99,99% експортованої продукції немає жодних претензій. Микола Безуглий зауважив, що українські підприємства експортують продукцію не тільки в країни Близького Сходу чи Північної Африки. Він зазначив, що 25% експорту припадає на країни Євросоюзу, 30% — на країни Співдружності. У цих державах вимоги до якості харчової продукції є надзвичайно високими. Тож, скажімо, претензії Росії до українських молочних сирів — лише поодинокий випадок, який не впливає на загальну позитивну картину. Водночас перший заступник міністра заявив, що Україна не збирається зупинятися на досягнутому, адже 2013 рік — останній, коли наша держава має виконати взяті під час вступу до Світової організації торгівлі зобов’язання щодо гармонізації всіх стандартів та технічних умов виробництва продукції. Минулого року на це було виділено 5 млн грн, а в цьому році сума подвоєна. За словами Миколи Безуглого, у напрямку гармонізації стандартів необхідно виконати величезний обсяг роботи. «Крім фахівців, що працюють в аграрній освіті, починаючи з цього року плануємо залучити професійні та міжгалузеві об’єднання, оскільки вони найбільш зацікавлені в гармонізації стандартів і покращенні умов експорту продукції, яка виробляється», — зазначив посадовець. У той же час Микола Безуглий наголосив на тому, що сотні вітчизняних підприємств запровадили згідно з міжнародними вимогами систему управління якістю та безпекою харчової продукції. На підприємствах є відповідний менеджмент, і перевірка якості та безпеки продукції — обов’язкова складова процесу виробництва. «Ми чудово усвідомлюємо, що забезпечення українських споживачів продуктами харчування високої якості і вихід на зовнішні ринки, де надзвичайно висока конкуренція, вимагає значного покращення контролю за якістю та безпекою харчової продукції. Тому міністерство зробить все необхідне, аби українці споживали якісний продукт, а Україну знали як якісного виробника», — підкреслив посадовець. Джерело: «Урядовий кур`єр» |
Останнє оновлення на Середа, 17 лютого 2016, 10:05 |