В Азербайджані вирішують хлібні проблеми |
![]() |
![]() |
![]() |
Відомі випадки, коли хліб виявляється непридатним до вживання на наступний день після покупки. Він набуває неприємного запаху і пліснявіє, в той час як цвіль на хлібі, випеченому з дотриманням усіх технологій, з'являється через досить великий проміжок часу. Така рання поява цвілі часто відбувається в результаті використання зараженої муки, на хлібі розвиваються мікроскопічні гриби, які синтезують і накопичують мікотоксинів. Причиною зараження борошна є порушення правил зберігання зерна (або готової муки). Ще однією проблемою, пов'язаною з хлібом є умови його транспортування та реалізації, до яких відноситься відсутність упаковки, спеціальних автомобілів для транспортування. Якщо раніше хліб випікався тільки на хлібозаводах, оснащених спеціальним обладнанням, транспортувався на спеціальних машинах - з написом «Хліб» і відповідав всім нормам державних стандартів, то зараз хліб часто випікається невеликими приватними пекарнями, в яких умови не завжди відповідають необхідним для виготовлення дійсно якісного продукту . Така проблема відома в усіх країнах. В Азербайджані вирішили покласти край подібному положенню справ. За словами в.о. начальника служби державного контролю з технічного регулювання і стандартизації при Держкомітеті по стандартизації, метрології та патентів Азербайджану Абульфата Іманова: "Хлібовиробництвоо є найбільш контрольованою сферою. У 80 відсотках перевірок, проведених на 108 підприємствах, були виявлені серйозні порушення. Виробничий процес у 40 з них був припинений ". В Азербайджані планується найближчим часом прийняти новий стандарт на хлібопродукти, серед вимог якого передбачено вимоги упаковки хліба в паперові (а в деяких випадках целофанові) пакети. В даний час в країні існує 11 стандартів виробництва хліба, проте якість хліба залишає бажати кращого. Також планується створення технічного комітету, який буде розробляти стандарти у сфері виробництва хлібобулочних виробів. |
Останнє оновлення на Вівторок, 13 жовтня 2015, 09:49 |