Виробників і постачальників продукції в ЄС очікують раптові перевірки |
![]() |
![]() |
![]() |
"М'ясний" скандал розпочався в Ірландії у січні цього року, коли у виробах з яловичини були виявлені сліди конини. У лютому 2013 року почалися перевірки за фактами шахрайства. Представник організації, що займається контролем якості продовольчих продуктів, зазначив: «М'ясні вироби, в яких містилася конина, в більшості своїй вже розпродані. Однак якщо підозріле м'ясо буде знайдено, його приберуть з прилавків магазинів». У квітні влада Нідерландів повідомила про вилучення з ринку 50 тисяч тонн продукції з яловичини, джерело походження якої не було встановленим. "Рибний" скандал теж пов'язаний з шахрайством. Як показали дослідження, 7,4% риби, що продавалася під виглядом тріски насправді виявилась минтаєм і морським окунем. Крім того, часто під виглядом тихоокеанської тріски продається атлантична. І хоча загрози для здоров'я споживачів така продукція не представляє, але обман покупців наявний. У зв'язку з описаними подіями Євросоюз має намір кардинально змінити законодавство про якість та безпеку харчової продукції. 70 законодавчих актів, якими зараз регулюється ринок продовольства, будуть замінені п'ятьма основними законами. У першу чергу зміни торкнуться повноважень контролюючих органів і виробництва сільськогосподарської сировини: м'яса, риби і рослин, включаючи насіннєвий фонд. Виробників і постачальників очікують раптові перевірки контролюючими органами, про які до цього часу повідомляли заздалегідь. Крім того, буде змінена система повідомної сертифікації, при якій сертифікат видається на підставі відомостей, наданих виробником. |
Останнє оновлення на Середа, 16 грудня 2015, 15:28 |