Головна

Авторизація



Як стандарти ISO допомагають сомельє PDF Друк e-mail
Понеділок, 25 листопада 2013, 10:49

320_13Коли закінчено збір врожаю винограду і молоде вино розлито по пляшках, винороби запрошують потенційних клієнтів на дегустацію сонячного напою у свої підвали. Дегустатори спочатку вивчають вино у келиху, оцінюють глибину його кольору, вдихають аромат, а потім роблять ковток і утримують рідину в роті протягом декількох секунд, щоб відчути повноту його смаку.

Але для дегустації вин походять не будь-які келихи, а тільки спеціальні, які дозволяють повною мірою насолодитися букетом нових вин. Вимоги до келихів для дегустації викладені в стандарті ISO 3591:1977 "Сенсорний аналіз. Апаратура. Келихи скляні для дегустації вина".

Стандарт ISO 3591 визначає розміри і форму келиха, при яких верхня його частина повинні бути вже центральною. Ця своєрідна форма допомагає вловити букет вина. Крім того, в стандарті ISO 3591 встановлено, що келихи для дегустації вин повинні бути виготовлені з прозорого безбарвного скла. Це допомагає дегустатору оцінити відтінок і чистоту напою. Таким чином, келих, виготовлений згідно з вимогами стандарту ISO 3591 дозволяє вивчити вино візуально, а також повною мірою оцінити його запах і смак.

У портфоліо ISO є безліч стандартів для сенсорного аналізу , які допомагають професіоналам по всьому світу визначити текстуру, запах і смак їжі і напоїв. Роботу зі створення таких стандартів веде підкомітет ISO/TC 34/SC 12 "Сенсорний аналіз" технічного комітету ISO/TC 34 "Харчові продукти".

 

Сopyright 2009-2024, csm.kiev.ua