Головна

Авторизація



Технічна специфікація ISO щодо розрахунку вуглецевого сліду продуктів PDF Друк e-mail
Вівторок, 10 грудня 2013, 09:47

344_13Що коштує дорожче: кілограм полуниці або стейк, банка пива або пляшка шампуню? Якщо виразити вартість цих товарах в гривнях, євро або доларах, то відповісти на дане питання буде досить просто. Потрібно лише визначитися з країною і конкретною мережею супермаркетів або ринком. Але як вартість товарів виразити в грамах діоксиду вуглецю (CO2)?

Розрахунок вартості продукту в грамах CO2 також відомий як розрахунок вуглецевого сліду (або сукупного обсягу вуглекислого газу, що потрапляє в атмосферу під час виробництва товару). Це вельми корисне дослідження, оскільки в результаті всі зацікавлені особи отримають інформацію про те, як різні моделі споживання впливають на зміну концентрації парникових газів в атмосфері.

Як відомо, СО2 і ряд інших парникових газів сприяють прискоренню зміни клімату. Тому вуглецевий слід може стати такою ж важливою характеристикою товару, як його якість і ціна.

Спрощено розрахунок вуглецевого сліду можна розглянути на прикладі пляшки шампуню.

Підсумковий вуглецевий слід

=

кількість парникових газів, що потрапляють в атмосферу при виробництві пластикової пляшки, а також пластикової плівки, яка застосовується для того, щоб обернути пляшки під час їх транспортування

+

кількість CO2, який надходить в атмосферу під час виробництва інгредієнтів самого шампуню

+

кількість парникових газів, що виділяються при виробленні теплової енергії та електрики, що використовуються для нагріву води та освітлення ванної кімнати, в якій споживачі скористаються зазначеним шампунем.

Але розмір вуглецевого сліду буде суттєво відрізнятися залежно від того, що включено в цей показник при його розрахунку  а також залежно від методики розрахунку.

Для того щоб уніфікувати методологію розрахунків вуглецевого сліду і зробити цю інформацію доступною кінцевому споживачеві Міжнародна організація з стандартизації (ISO) розробила нову міжнародну технічну специфікацію ISO/TS 14067:2013 "Парникові гази. Вуглецевий слід продукту. Вимоги та керівні вказівки з визначення кількості та обміну даними".

Технічна специфікація ISO/TS 14067:2013 встановлює принципи, вимоги та керівні рекомендації для кількісної оцінки вуглецевого сліду продукту та інформування про отримані результати споживачів та інших зацікавлених осіб.

В даний час вимір вуглецевого сліду стає все більш популярним серед виробників способом виділити свої продукти на ринку, адже споживачі все частіше вибирають більш екологічні товари.

 

Сopyright 2009-2024, csm.kiev.ua