Переглянуто міжнародний стандарт ISO на методику оцінки молока |
![]() |
![]() |
![]() |
П'ятниця, 14 лютого 2014, 11:15 |
З метою удосконалення зазначеного стандарту були об'єднані зусилля фахівців Міжнародної організації зі стандартизації (ISO) і Міжнародної федерації підприємств молочної промисловості (IDF). У результаті стандарт був переглянутий і була розширена сфера його використання. Переглянутий стандарт ISO 8968-1:2014 (IDF 20-1:2014) «Молоко і молочні продукти. Визначення вмісту азоту. Частина 1. Метод Кьєльдаля і розрахунок рівня вмісту сирого протеїну» окрім цільного рідкого коров'ячого молока охоплює:
Крім того, стандарт регламентує використання методу Кьєльдаля при оцінці сухого молока і сухих молочних продуктів (у тому числі дитячого харчування на основі молока, концентрату молочного білка, концентрату сироваткового протеїну, казеїну і казеїната). Метод Кьєльдаля допомагає здійснювати більш точний і правильний розрахунок вартості молока та молочних продуктів, що поставляються на ринок фермерами. Даний метод також дозволяє ефективно управляти виробничими процесами і проводити перевірку молока і молочних продуктів на відповідність вимогам нормативних документів. Експерти відзначають, що наступним етапом процесу популяризації даного стандарту буде внесення переробленого методу Кьєльдаля в Codex Alimentarius. Треба відзначити, що до теперішнього часу вже більше 60 аналітичних методів, розроблених експертами IDF/ISO, стали частиною Codex Alimentarius, і тепер використовуються усіма країнами - членами Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН і Всесвітньої організації охорони здоров'я для тестування молока і молочних продуктів. Враховуючи зростаючий попит на молоко і молочні продукти на світовому рівні, стандартизація процесів аналізу подібних товарів стає все більш важливим інструментом для забезпечення продовольчої безпеки, підвищення якості продуктів харчування і забезпечення справедливої міжнародної торгівлі. |