Головна

Авторизація



Шафран. Як уникнути фальсифікацій? PDF Друк e-mail

66_2014Шафран - добре відома у світовій кулінарії та найдорожча прянощ, яку часто називають «помаранчевим золотом» . В основному шафран вирощується в зоні, що тягнеться від Середземномор'я на заході до Кашміру на сході. Шафран - це висушені рильця квітки певного виду ірисових. У декоративному квітникарстві квіти такого виду називають крокусами. Тичинки квітки висушують і з них виходить пряність «шафран». Для отримання 1 грам шафрану треба обробити не менше 150 квіток, кожне рильце одне за іншим необхідно збирати вручну.

Висока вартість шафрану робить його частим об'єктом фальсифікацій. Часто на світових ринках торгують шафраном низької якості , а вимоги до чистоти шафрану не завжди дотримуються. Як же визначити де справжній шафран , а де підробка? Для цього Міжнародна організація по стандартизації (ISO) розробила ряд стандартв, які допоможуть боротися з шахрайством та ідентифікувати виробників якісної продукції.

Шафран вважають вільним від домішок, якщо він відповідає вимогам стандарту ISO 3632, і в натуральну продукцію не додавалося ніяких додаткових речовин.

Дві частини стандарту ISO 3632-1:2011 "Спеції. Шафран. Частина 1: Специфікація" та ISO 3632-2:2010 "Спеції. Шафран. Частина 2: Методи випробувань" встановлюють методи випробувань різних категорій сухого шафрану, у тому числі порошку, тичинкових ниток і різаних тичинкових ниток.

Зазначені стандарти застосовуються для оцінки стійкості смаку, аромату і кольору прянощі, оскільки без цього шафран не має кулінарної цінності. Також вони будуть корисні лабораторіям для визначення чистоти шафрану, тобто відсутності чужорідних речовин у складі продукції .

Часто фальсифікується маса шафрану для збільшення ціни упаковки. Для цього в порошковий шафран додаються дешеві спеції для збільшення маси або ж шафран погано просушується для збільшення ваги за рахунок вологи. Розробники стандарту ISO 3632 передбачили і це: документ допомагає визначити рівень вологості. Крім того, в ньому містяться рекомендації щодо пакування шафрану з метою захисту його від впливу навколишнього середовища.

Безліч технологій фальсифікації шафрану є постійною проблемою для споживачів. Тому у світовій торгівлі якість шафрану сертифікують на відповідність вимогам стандарту ISO 3632.

Цифри і факти:

Вартість шафрану становить приблизно 30 000 євро/кг.

Щоб набрати 1 кг шафрану потрібно приблизно 250 тисяч кольорів.

На 1 гектарі потрібно посадити приблизно 5000 кг цибулин крокусу .

1 рильце шафрану важить близько 2 мг, кожна квітка має 3 рильця.

Останнє оновлення на Середа, 16 грудня 2015, 14:11
 

Сopyright 2009-2024, csm.kiev.ua