Шафран. Як уникнути фальсифікацій? |
![]() |
![]() |
![]() |
Висока вартість шафрану робить його частим об'єктом фальсифікацій. Часто на світових ринках торгують шафраном низької якості , а вимоги до чистоти шафрану не завжди дотримуються. Як же визначити де справжній шафран , а де підробка? Для цього Міжнародна організація по стандартизації (ISO) розробила ряд стандартв, які допоможуть боротися з шахрайством та ідентифікувати виробників якісної продукції. Шафран вважають вільним від домішок, якщо він відповідає вимогам стандарту ISO 3632, і в натуральну продукцію не додавалося ніяких додаткових речовин. Дві частини стандарту ISO 3632-1:2011 "Спеції. Шафран. Частина 1: Специфікація" та ISO 3632-2:2010 "Спеції. Шафран. Частина 2: Методи випробувань" встановлюють методи випробувань різних категорій сухого шафрану, у тому числі порошку, тичинкових ниток і різаних тичинкових ниток. Зазначені стандарти застосовуються для оцінки стійкості смаку, аромату і кольору прянощі, оскільки без цього шафран не має кулінарної цінності. Також вони будуть корисні лабораторіям для визначення чистоти шафрану, тобто відсутності чужорідних речовин у складі продукції . Часто фальсифікується маса шафрану для збільшення ціни упаковки. Для цього в порошковий шафран додаються дешеві спеції для збільшення маси або ж шафран погано просушується для збільшення ваги за рахунок вологи. Розробники стандарту ISO 3632 передбачили і це: документ допомагає визначити рівень вологості. Крім того, в ньому містяться рекомендації щодо пакування шафрану з метою захисту його від впливу навколишнього середовища. Безліч технологій фальсифікації шафрану є постійною проблемою для споживачів. Тому у світовій торгівлі якість шафрану сертифікують на відповідність вимогам стандарту ISO 3632. Цифри і факти: Вартість шафрану становить приблизно 30 000 євро/кг. Щоб набрати 1 кг шафрану потрібно приблизно 250 тисяч кольорів. На 1 гектарі потрібно посадити приблизно 5000 кг цибулин крокусу . 1 рильце шафрану важить близько 2 мг, кожна квітка має 3 рильця. |
Останнє оновлення на Середа, 16 грудня 2015, 14:11 |