Головна

Авторизація



У травні в починають діяти технічні регламенти МС про безпеку м'ясної та молочної продукції PDF Друк e-mail
Середа, 30 квітня 2014, 09:05

117_20141 травня 2014 р. набувають чинності технічні регламенти Митного союзу «Про безпеку молока та молочної продукції», «Про безпеку м'яса і м'ясної продукції».

Технічний регламент Митного союзу «Про безпеку молока та молочної продукції» (ТР ТЗ 033/2013) поширюється на молоко і молочну продукцію, що випускаються в обіг на митній території Митного союзу і використовувані в харчових цілях, включаючи:

а ) сире молоко - сировина, знежирене молоко (сире і термічно оброблене) - сировина, вершки (сирі і термічно оброблені) - сировина;

б) молочну продукцію, у тому числі:

  • молочні продукти;
  • молочні складові продукти;
  • молокосодержащие продукти;
  • побічні продукти переробки молока;
  • продукцію дитячого харчування на молочній основі для дітей раннього віку (від 0 до 3 років), дошкільного віку (від 3 до 6 років), шкільного віку (від 6 років і старше), адаптовані або частково адаптовані молочні суміші (в тому числі сухі), сухі кисломолочні суміші, молочні напої (в тому числі сухі) для харчування дітей раннього віку, молочні каші, готові до вживання, і молочні каші сухі (відновлювані до готовності в домашніх умовах питної водою) для харчування дітей раннього віку;

в) процеси виробництва, зберігання, перевезення, реалізації та утилізації молока та молочної продукції;

г) функціональні компоненти, необхідні для виробництва продуктів переробки молока.

Дія технічного регламенту не поширюється на таку продукцію:

а ) продукти, виготовлені на основі молока та молочної продукції , призначені для використання в спеціалізованому харчуванні (за винятком молока та молочної продукції для дитячого харчування );

б) кулінарні та кондитерські вироби, харчові та біологічно активні добавки, лікарські засоби, корми для тварин, нехарчові товари, виготовлені з використанням або на основі молока та молочної продукції;

в) молоко і молочна продукція, одержані громадянами в домашніх умовах і (або) в особистих підсобних господарствах, а також процеси виробництва, зберігання, перевезення та утилізації молока та молочної продукції, призначені тільки для особистого споживання та не призначені для випуску в обіг на митній території Митного союзу.

Технічний регламент встановлює обов'язкові для застосування і виконання на митній території Митного союзу вимоги до маркування та упаковки молока та молочної продукції, що доповнюють вимоги технічного регламенту Митного союзу «Харчова продукція в частині її маркування » (ТР ТЗ 022 /2011) , затвердженого Рішенням Комісії Митного союзу від 9 грудня 2011 р. № 881, та технічного регламенту Митного союзу «Про безпеку упаковки» (ТР ТЗ 005 /2011), затвердженого Рішенням Комісії Митного союзу від 16 серпня 2011 року № 769, і не суперечать їм.

2. Об'єктами технічного регулювання технічного регламенту Митного союзу «Про безпеку м'яса і м'ясної продукції» (ТР ТЗ 034 / 2013 ) є:

а ) продукти забою та м'ясна продукція:

  • м'ясо;
  • субпродукти;
  • жир-сирець та продукти його переробки, у тому числі тваринні топлені жири;
  • кров і продукти її переробки;
  • кістка та продукти її переробки;
  • м'ясо механічної обвалки (дообвалкі);
  • сировину кишкове;
  • сировину коллагенсодержащего і продукти його переробки (у тому числі желатин);
  • м'ясні та м'ясовмісну продукти з м'яса;
  • м'ясні та м'ясовмісну ковбасні вироби;
  • м'ясні та м'ясовмісну напівфабрикати і кулінарні вироби;
  • м'ясні та м'ясовмісну консерви;
  • бульйони м'ясні та м'ясовмісну;
  • сухі м'ясні та м'ясовмісну продукти;
  • продукти з шпику;
  • продукти забою для дитячого харчування;
  • м'ясна продукція для дитячого харчування;

б) процеси виробництва, зберігання, перевезення, реалізації, утилізації продуктів забою і м'ясної продукції.

Технічний регламент встановлює обов'язкові для застосування і виконання на митній території Митного союзу вимоги до маркування та упаковки продуктів забою і м'ясної продукції, що доповнюють вимоги технічного регламенту Митного союзу «Харчова продукція в частині її маркування» (ТР ТЗ 022 /2011), затвердженого Рішенням Комісії Митного союзу від 9 грудня 2011 р. № 881, та технічного регламенту Митного союзу «Про безпеку упаковки» (ТР ТЗ 005 /2011), затвердженого Рішенням Комісії Митного союзу від 16 серпня 2011 року № 769, і не суперечать їм.

Дія технічного регламенту не поширюється на наступну продукцію, а також пов'язані з нею вимоги до процесів:

а) продукти забою та м'ясна продукція , вироблена громадянами в домашніх умовах і (або) в особистих підсобних господарствах або громадянами, які займаються тваринництвом, а також процеси виробництва, зберігання, перевезення та утилізації продуктів забою і м'ясної продукції, призначених тільки для особистого споживання і не призначених для випуску в обіг на митній території Митного союзу;

б) спеціалізована м'ясна продукція (за винятком м'ясної продукції та продуктів забою для дитячого харчування), виготовлена з використанням або на основі продуктів забою;

в) м'ясо птиці та продукти його переробки, а також харчова продукція, в рецептурі якої м'ясо птиці та продукти його переробки за масою в сукупності перевищують продукти забою інших продуктивних тварин;

г) харчові добавки і біологічно активні добавки до їжі, лікарські засоби, корми для тварин, продукція, що не призначена для харчових цілей, які виготовлені з використанням або на основі продуктів забою;

д) харчова продукція підприємств харчування (громадського харчування), виготовлена з використанням або на основі продуктів забою, призначена для реалізації при наданні послуг, а також процеси реалізації зазначеної харчової продукції;

е) харчова продукція, в якій відповідно до рецептури зміст м'ясних інгредієнтів становить менше 5 відсотків;

ж) процеси виробництва, зберігання, перевезення та утилізації продуктів забою і м'ясної продукції непромислового виготовлення, призначених для випуску в обіг на митній території Митного союзу.

Для вступу в силу зазначених технічних регламентів встановлені перехідні періоди.

До 31 грудня 2015 року забезпечена можливість виробництва і випуску в обіг молока та молочної продукції, м'яса і м'ясної продукції відповідно до обов'язковими вимогами, раніше встановленими нормативними правовими актами Митного союзу і Єдиного економічного простору (МС і ЄЕП) або законодавством держави - члена МС і ЄЕП, за наявності документів про оцінку (підтвердження) відповідності цієї продукції зазначеним обов'язковим вимогам, виданих або прийнятих до 1 травня 2014 року. Звернення такої продукції допускається протягом терміну придатності продукції, встановленого відповідно до законодавства держави - члена МС і ЄЕП.

До 1 травня 2015 визначений перехідний період відносно продукції, що не підлягала до 1 травня 2014 р. обов'язкової оцінки (підтвердження) відповідності обов'язковим вимогам, встановленим нормативними правовими актами МС і ЄЕП або законодавством держави - члена МС і ЄЕП.

 

 

Сopyright 2009-2024, csm.kiev.ua