У травні в починають діяти технічні регламенти МС про безпеку м'ясної та молочної продукції |
![]() |
![]() |
![]() |
Середа, 30 квітня 2014, 09:05 |
Технічний регламент Митного союзу «Про безпеку молока та молочної продукції» (ТР ТЗ 033/2013) поширюється на молоко і молочну продукцію, що випускаються в обіг на митній території Митного союзу і використовувані в харчових цілях, включаючи: а ) сире молоко - сировина, знежирене молоко (сире і термічно оброблене) - сировина, вершки (сирі і термічно оброблені) - сировина; б) молочну продукцію, у тому числі:
в) процеси виробництва, зберігання, перевезення, реалізації та утилізації молока та молочної продукції; г) функціональні компоненти, необхідні для виробництва продуктів переробки молока. Дія технічного регламенту не поширюється на таку продукцію: а ) продукти, виготовлені на основі молока та молочної продукції , призначені для використання в спеціалізованому харчуванні (за винятком молока та молочної продукції для дитячого харчування ); б) кулінарні та кондитерські вироби, харчові та біологічно активні добавки, лікарські засоби, корми для тварин, нехарчові товари, виготовлені з використанням або на основі молока та молочної продукції; в) молоко і молочна продукція, одержані громадянами в домашніх умовах і (або) в особистих підсобних господарствах, а також процеси виробництва, зберігання, перевезення та утилізації молока та молочної продукції, призначені тільки для особистого споживання та не призначені для випуску в обіг на митній території Митного союзу. Технічний регламент встановлює обов'язкові для застосування і виконання на митній території Митного союзу вимоги до маркування та упаковки молока та молочної продукції, що доповнюють вимоги технічного регламенту Митного союзу «Харчова продукція в частині її маркування » (ТР ТЗ 022 /2011) , затвердженого Рішенням Комісії Митного союзу від 9 грудня 2011 р. № 881, та технічного регламенту Митного союзу «Про безпеку упаковки» (ТР ТЗ 005 /2011), затвердженого Рішенням Комісії Митного союзу від 16 серпня 2011 року № 769, і не суперечать їм. 2. Об'єктами технічного регулювання технічного регламенту Митного союзу «Про безпеку м'яса і м'ясної продукції» (ТР ТЗ 034 / 2013 ) є: а ) продукти забою та м'ясна продукція:
б) процеси виробництва, зберігання, перевезення, реалізації, утилізації продуктів забою і м'ясної продукції. Технічний регламент встановлює обов'язкові для застосування і виконання на митній території Митного союзу вимоги до маркування та упаковки продуктів забою і м'ясної продукції, що доповнюють вимоги технічного регламенту Митного союзу «Харчова продукція в частині її маркування» (ТР ТЗ 022 /2011), затвердженого Рішенням Комісії Митного союзу від 9 грудня 2011 р. № 881, та технічного регламенту Митного союзу «Про безпеку упаковки» (ТР ТЗ 005 /2011), затвердженого Рішенням Комісії Митного союзу від 16 серпня 2011 року № 769, і не суперечать їм. Дія технічного регламенту не поширюється на наступну продукцію, а також пов'язані з нею вимоги до процесів: а) продукти забою та м'ясна продукція , вироблена громадянами в домашніх умовах і (або) в особистих підсобних господарствах або громадянами, які займаються тваринництвом, а також процеси виробництва, зберігання, перевезення та утилізації продуктів забою і м'ясної продукції, призначених тільки для особистого споживання і не призначених для випуску в обіг на митній території Митного союзу; б) спеціалізована м'ясна продукція (за винятком м'ясної продукції та продуктів забою для дитячого харчування), виготовлена з використанням або на основі продуктів забою; в) м'ясо птиці та продукти його переробки, а також харчова продукція, в рецептурі якої м'ясо птиці та продукти його переробки за масою в сукупності перевищують продукти забою інших продуктивних тварин; г) харчові добавки і біологічно активні добавки до їжі, лікарські засоби, корми для тварин, продукція, що не призначена для харчових цілей, які виготовлені з використанням або на основі продуктів забою; д) харчова продукція підприємств харчування (громадського харчування), виготовлена з використанням або на основі продуктів забою, призначена для реалізації при наданні послуг, а також процеси реалізації зазначеної харчової продукції; е) харчова продукція, в якій відповідно до рецептури зміст м'ясних інгредієнтів становить менше 5 відсотків; ж) процеси виробництва, зберігання, перевезення та утилізації продуктів забою і м'ясної продукції непромислового виготовлення, призначених для випуску в обіг на митній території Митного союзу. Для вступу в силу зазначених технічних регламентів встановлені перехідні періоди. До 31 грудня 2015 року забезпечена можливість виробництва і випуску в обіг молока та молочної продукції, м'яса і м'ясної продукції відповідно до обов'язковими вимогами, раніше встановленими нормативними правовими актами Митного союзу і Єдиного економічного простору (МС і ЄЕП) або законодавством держави - члена МС і ЄЕП, за наявності документів про оцінку (підтвердження) відповідності цієї продукції зазначеним обов'язковим вимогам, виданих або прийнятих до 1 травня 2014 року. Звернення такої продукції допускається протягом терміну придатності продукції, встановленого відповідно до законодавства держави - члена МС і ЄЕП. До 1 травня 2015 визначений перехідний період відносно продукції, що не підлягала до 1 травня 2014 р. обов'язкової оцінки (підтвердження) відповідності обов'язковим вимогам, встановленим нормативними правовими актами МС і ЄЕП або законодавством держави - члена МС і ЄЕП.
|