Китай вводить нові штрафи за порушення в галузі безпеки харчових продуктів |
Четвер, 26 червня 2014, 13:39 |
Ряд шокуючих злочинів, у тому числі продаж споживачам свинини, ін`єктованої кленбутеролом, повторне використання ресторанами олії, що вже була у вжитку, продаж свинини, отриманої від хворих тварин, виготовлення медичних капсул з токсичного желатину, підміна баранини і яловичини м'ясом щурів і лисиць, були головними новинами в Китаї за останній час. Самий останній випадок такого роду пов'язаний з використанням незаконних добавок в проростках квасолі, найбільш популярній страві у Китаї. Поліцією було вилучено майже дві тонни токсичних паростків квасолі в провінції Шаньдун. Настав час покласти край такій ситуації. Новий законопроект про безпеку харчових продуктів був прийнятий в Китаї 23 червня у першому читанні. Документ передбачає найсуворішу систему нагляду за безпекою харчових продуктів і введення жорсткіших санкцій відносно її порушників. Якщо законопроект буде прийнятий, споживачі зможуть вимагати відшкодування збитків на суму, яка в три рази перевищує витрати, понесені ними у зв'язку з придбанням і вживанням неякісних продуктів. У три рази збільшена сума штрафу для виробників неякісної харчової продукції. Після прийняття нового закону їх штрафуватимуть на суму, що в 30 перевищує вартість самого товару. Законопроект передбачає покарання і для постачальників, що продають заборонені речовини виробникам продуктів. Їх чекає штраф на суму до 200 000 юанів. Адміністративні покарання у вигляді знижень на посаді і звільнень, накладатимуться на посадових осіб, які не відреагували на надзвичайні ситуації, пов'язані з безпекою харчових продуктів. Всі, хто зловживає своєю владою і нехтує своїм обов'язком заради особистої вигоди зіткнеться з кримінальним покаранням. Ці особи також будуть нести відповідальність за приховування інформації, пов'язаної з порушеннями в сфері харчової безпеки. |