В Україні відкрито Проект ЄС "Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні" |
Понеділок, 07 липня 2014, 08:48 |
Проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» ініційовано Європейським Союзом в рамках Програми всеохоплюючої інституційної розбудови у сфері безпечності харчових продуктів в Україні. Завдання Проекту: 1. Удосконалити систему контролю безпечності харчових продуктів в Україні «від лану до столу» через приведення існуючої системи у відповідність до стандартів ЄС та інших міжнародних стандартів, залучаючи приватний сектор та представників громадськості; 2. Сприяти подальшому проведенню інституційної реформи української системи контролю безпечності харчових продуктів; 3. Узгодити законодавство України у сфері безпечності харчових продуктів «від лану до столу» із законодавчою базою ЄС, включаючи виконання вимог щодо електронних та інших нормативних документів та стандартів у нових інформаційних системах з безпечності харчових продуктів; 4. Провести навчання для співробітників органів державного контролю, ветеринарів, персоналу митної служби та інших державних служб, діяльність яких пов’язана зі сферою безпечності харчових продуктів «від лану до столу»; 5. Створити національну систему управління даними та швидкого обміну інформацією (повідомлення про ризики) для харчових продуктів та кормів, яка б мала характеристики, подібні до RASFF (Системи швидкого оповіщення про харчові продукти та корми); 6. Оптимізувати мережу національних референс-лабораторій та лабораторій офіційного контролю, забезпечити відібрані лабораторії новим устаткуванням, програмним та технічним забезпеченням; 7. Створити національні системи управління даними та інформаційні системи для лабораторій, органів державного контролю, а також отримання та обробки даних про імпорт та експорт; 8. Модернізувати та вдосконалити навчальну програму для контролюючих органів та систему безперервного професійного розвитку. Завдання Проекту спрямовані на продовження роботи започаткованої та проведеної двома нещодавніми проектами з боку ЄС:
Бюджет Проекту складає 10 мільйонів євро. Діяльність, передбачена нинішнім Проектом ЄС, тісно пов’язана з цілями Плану інституційної реформи України у сфері здійснення санітарних та фітосанітарних заходів, затвердженого Кабінетом Міністрів України в червні 2012 року. Його впровадження сприятиме створенню і функціонуванню Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі Україна – ЄС у рамках Угоди про асоціацію. Цього можна досягнути шляхом приведення системи державного контролю та нагляду за безпечністю харчових продуктів за принципом «від лану до столу» у відповідність із нормами ЄС. |