Головна

Авторизація



CEN та ISO спростять сертифікацію екологічно стійкого виробництва какао PDF Друк e-mail
Четвер, 30 жовтня 2014, 11:46

356_2014До кінця 2016 року Європейський комітет зі стандартизації (CEN) і Міжнародна організація з стандартизації (ISO) планують спільно розробити і опублікувати новий міжнародний стандарт, який встановлює принципи екологічно стійкого виробництва какао. Фахівці ISO і CEN сподіваються, що новий стандарт буде корисний фермерським господарствам, компаніям-виробникам шоколаду та інших виробів з какао, а також державним регулюючим організаціям і органам з сертифікації з усього світу.

Дана ініціатива обговорювалася на нараді Всесвітнього фонду какао (WFC), яке відбулося в Копенгагені (Данія) минулого тижня. Учасники обговорення зійшлися на думці про те, що стандарт зробить сприятливий вплив на індустрію какао, в якій працює близько 50 мільйонів чоловік: буде знижено негативний вплив технологічних процесів на екологію, виросте увагу до безпеки праці, покращиться якість кінцевої продукції.

Крім того, експерти вважають, що після публікації нового документа виросте значимість сертифікації для індустрії какао. Як відомо, ні ISO, ні CEN самостійно не проводять сертифікацію фермерських господарств, виробників какао, на відповідність міжнародним стандартам. Ці та багато інших завдань виконують сторонні організації з сертифікації, що акредитуються ISO і CEN на ведення відповідної діяльності. Сертифікація таких організацій на відповідність новому стандарту підвищить попит на їхні послуги і допоможе отримати доступ до нових ринків і збільшити свою виручку.

В розробці стандарту приймають участь такі великі організації з сертифікації, що спеціалізуються на індустрії какао, як UTZ Certified, Fairtrade і ISEAL, фермерські господарства, асоціації споживачів шоколадних виробів. Це прагнення ISO і CEN залучити до процесу розробки нового документа якомога більшу кількість зацікавлених сторін, може надати величезний вплив на зміст стандарту, зробивши його більш придатним для використання в окремих регіонах і країнах.

Спростивши процедуру впровадження нового стандарту, організації з сертифікації зможуть збільшити цінність своїх послуг для фермерських господарств, які прагнуть працювати на експорт. Наявність сертифікатів відповідності дозволить подібним фермерам постачати свою продукцію великим виробникам готової продукції з какао кшталт Mondelēz, Nestlé, Mars, Hershey і Ferrero.

Примітно, що участь в роботі над новим документом беруть участь також екологічні організації на кшталт Тропічного альянсу (Rainforest Alliance), метою яких виступає припинення вирубки лісів для подальшого створення сільгоспугідь.

 

Сopyright 2009-2024, csm.kiev.ua