Харчовий стандарт ISO 22004 доповнено класифікацією заходів контролю |
![]() |
![]() |
![]() |
П'ятниця, 31 жовтня 2014, 11:08 |
Щоб стабільна робота системи управління безпекою не ускладнювалася проблемами слід звірити її показники зі стандартними. Кращі світові практики зібрані в міжнародному стандарті ISO 22000 «Системи менеджменту безпеки харчових продуктів. Вимоги до всіх організацій в ланцюзі виробництва і споживання харчових продуктів», а рекомендації щодо його застосування - у стандарті ISO 22004 «Системи менеджменту безпеки харчових продуктів. Керівництво щодо застосування ISO 22000:2005». В жовтні 2014 року стандарт ISO 22004 був оновлений. Актуалізований документ дає докладні роз'яснення трьох шарів менеджменту:
Базовий стандарт серії ISO 22000 дає можливість побудувати систему безпеки. Він встановлює вимоги до систем менеджменту безпеки харчових продуктів для організацій, яким в ланцюжку створення і виробництва харчової продукції необхідно продемонструвати свою здатність контролювати небезпеки і управляти пов'язаними з ними ризиками для забезпечення споживачів безпечними харчовими продуктами. Він застосуємо до всіх організацій, незалежно від їх розміру, які беруть участь у всій або будь-якої частини продуктового ланцюга. Станадрт ISO 22000 встановлює вимоги, що дозволяють організації:
Стандарт ISO 22004 навчить розбиратися в процесах моніторингу, верифікації та валідації, для того щоб правильно застосувати базовий документ - ISO 22000. Новий стандарт корисний не тільки для виробників продуктів харчування, а й для будь-якого учасника в організації харчового ланцюга: від виробників кормів, транспортних організацій, складських операторів, до підрядників і роздрібних магазинів. |