В Україні затверджено перелік товарів, що становлять високий і низький ризик для здоров'я людей і тварин |
![]() |
![]() |
![]() |
Субота, 17 січня 2015, 14:44 |
Згідно з Переліком товари з високим ризиком поділяються на І та ІІ категорії: I - свіже та заморожене м'ясо і риба, яйця та ін., ІІ - м'ясо птиці, молоко і молочні продукти, мед і продукти бджільництва та ін. Товари з низьким ризиком відносяться до ІІІ категорії. Це молоко і молочні продукти (не для споживання людиною), жаб'ячі лапки і равлики, кістки та продукти з кісток та ін. Для цих категорій товарів затверджений спеціально визначений відсоток вантажів. Товари, що представляють ризик для здоров'я людей і тварин підлягають обов'язковому державному розширеному ветеринарно-санітарному контролю згідно з програмою вибіркового ветеринарно-санітарного контролю. Всі товари, підконтрольні санітарній службі, що імпортуються в Україну підлягають Стандартному ветеринарно-санітарному контролю. У випадку, якщо за результатами стандартного ветеринарного контролю встановлено невідповідність або з'явилася підозра щодо безпеки продукції, може бути прийнято рішення про проведення розширеного ветеринарно-санітарного контролю. Розширений ветеринарно-санітарний контроль є обов'язковим, якщо: 1) вантаж визначений для такого контролю згідно з програмою вибіркового ветеринарно-санітарного контролю; 2) товар принаймні в одному з останніх п'яти вантажів був визнаний небезпечним, непридатним до споживання, неправильно маркованим або іншим чином не відповідає технічним регламентам та санітарним заходам; 3) візуальне інспектування під час стандартного ветеринарного прикордонного контролю виявило очевидне порушення відповідних санітарних вимог; 4) товар ввозиться на митну територію України виробником чи постачальником вперше. Документ затверджений враховуючи вимоги рішення Комісії від 20 травня 1994 року № 94/360 ЄС про зменшення частоти фактичних перевірок партій певних продуктів з третіх країн відповідно до Директиви 90/675 / ЄЕС та з метою виконання вимог законів «Про безпечність та якість харчових продуктів» , «Про ветеринарну медицину». |