Головна

Авторизація



Від ферми до тарілки - зробити продукти харчування безпечними! PDF Друк e-mail
Середа, 08 квітня 2015, 09:44

104_2015Вчора, 7 квітня відзначався Всесвітній день здоров'я. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) акцентувала увагу на проблемах і можливостях в галузі безпеки продуктів харчування під гаслом «Від ферми до тарілки - зробити продукти харчування безпечними!» Справа в тому, що, на думку ВООЗ місцева проблема  безпеки продуктів харчування може швидко перерости в міжнародну надзвичайну ситуацію.

Як зазначив Генеральний директор ВООЗ д-р Маргарет Чен: «Виробництво продуктів харчування поставлено на індустріальну основу, а торгівля і збут відбуваються на глобальному рівні. Цим змінам супроводжують численні нові можливості для забруднення продуктів харчування шкідливими бактеріями, вірусами, паразитами або хімікатами.

Місцева проблема безпеки продуктів харчування може швидко перерости в міжнародну надзвичайну ситуацію. Розслідування спалаху захворювання харчового походження значно ускладнюються в ситуації, коли на одній тарілці або упаковці містяться інгредієнти з багатьох країн».

Продукти харчування можуть містити шкідливі бактерії, віруси, паразитів або хімічні речовини і викликати більше 200 захворювань. Небезпеку несуть недостатньо проварені продукти тваринного походження, фрукти і овочі, забруднені бактеріями, і молюски, що містять морські біотоксини.

ВООЗ вже опублікувала перші результати аналізу захворювань, викликаних харчовими продуктами, остаточні результати цього дослідження будуть опубліковані в жовтні 2015 року. Більшість результатів стосуються кишкових інфекцій, викликаних вірусами, бактеріями і найпростішими, які потрапляють в організм із забрудненими харчовими продуктами.

Зусилля щодо запобігання таких надзвичайних ситуацій можна зміцнити шляхом розвитку надійних систем забезпечення безпеки продуктів харчування, стимулюючих колективні заходи держави та громадськості щодо запобігання хімічного або мікробного забруднення харчових продуктів. Можуть вживатися заходи на глобальному та національному рівнях, у тому числі з використанням таких міжнародних платформ, як спільна Міжнародна мережа органів з безпеки харчових продуктів ВООЗ-ФАО (ІНФОСАН), для забезпечення ефективного та оперативного зв'язку в ході надзвичайних ситуацій, пов'язаних з безпекою харчових продуктів.

Важливу роль у сприянні підвищенню безпеки харчових продуктів грають і самі споживачі. Це стосується і дотримання гігієни харчових продуктів, і правильного приготування тих продуктів харчування, які можуть становити небезпеку, і читання етикеток при купівлі та приготуванні продуктів.

ВООЗ докладає зусиль до того, щоб забезпечити всім споживачам доступ до безпечних і поживних продуктам харчування. Організація надає країнам підтримку в запобіганні, виявленні та реагуванні на спалахи хвороб харчового походження відповідно до Кодексу Аліментаріус - набором міжнародних стандартів, керівних вказівок та кодексів практики щодо харчових продуктів, які охоплюють всі основні продукти харчування. Безпека продуктів є міжсекторальною проблемою і спільною відповідальністю, вона потребує уваги всіх учасників ринку і підтримки з боку великих міжнародних і регіональних установ та організацій, діяльність яких пов'язана з усіма аспектами виробництва, торгівлі, технічного регулювання, стандартизації в харчовій сфері.

 

Сopyright 2009-2024, csm.kiev.ua