Презентовані настанови Євросоюзу з питань експорту до країн ЄС |
Вівторок, 29 листопада 2016, 11:17 |
28 листопада 2016 року, проект Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю харчових продуктів в Україні» презентував європейське законодавство у сфері санітарних і фітосанітарних заходів та настанови з питань експорту до ЄС. Настанови, призначені для компетентних органів та операторів ринку, стосуються правил ЄС щодо імпорту та транзиту живих тварин і продуктів тваринного походження з третіх країн, а також основних питань, пов’язаних із вимогами до імпорту, новими правилами гігієни та заходами офіційного контролю харчових продуктів. Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» є частиною фінансованої Європейським Союзом Програми всеохоплюючої інституційної розбудови у сфері безпечності харчових продуктів в Україні. Проект розпочав свою діяльність у березні 2014 р. Основною метою його діяльності є сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу» шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС. Угода про Асоціацію між Україною та ЄС з її поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі відкриває для українських виробників нові можливості, проте і нові виклики перед ними постають також. Діяльність проекту «Вдосконалення системи контролю харчових продуктів в Україні» покликана допомогти як виробникам, так і конролюючим органам адаптуватися до вимог нового, гармонізованого з європейським харчового законодавства. Але, насправді, адаптація законодавства – це лише половина того, що потрібно зробити. Інша половина – це кропітка робота щодо роз’яснення цих норм. Таким чином, настанови, презентовані проектом «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» можуть стати настільною книгою для всіх операторів ринку харчової продукції. |