Мінагрополітики України: Безпечність та якість продуктів харчування – це спільна робота держави і бізнесу |
![]() |
![]() |
![]() |
Вівторок, 21 березня 2017, 10:01 |
«Держава має створювати законодавчі рамки, також регулювати та контролювати ці питання через відповідні інструменти. Але основна відповідальність в області забезпечення безпечності та якості продукції лежить на кожному окремому виробнику. І я рада бачити, що наші компанії, при чому не лише великі, але й малі та середні, починають все більше розуміти це. Вони орієнтуються в своїй діяльності на високі стандарти якості з самого початку, а саме з виробництва сировини», - заявила Ольга Трофімцева. За словами заступника Міністра, напрямок адаптації української системи управління безпечністю та якістю аграрної та харчової продукції до стандартів ЄС є одним з пріоритетів роботи Міністерства. «Прийняття відповідних законодавчих та підзаконних актів, які впроваджують відповідні регламенти та директиви ЄС в цій галузі – є для нашої команди дуже важливим напрямком. Ми дуже сподіваємось, наприклад, що системний законопроект №0906, який наразі чекає другого читання у Верховній Раді України, буде прийнятий депутатами, тому що він стане серйозною базою для введення системи державного контролю в цій галузі за європейськими принципами», - прокоментувала Ольга Трофімцева. Окрім того, заступник Міністра зазначила, що в сфері безпечності продуктів харчування має застосовуватись принцип «розумного регулювання», а не повної дерегуляції. «Дотримання міжнародних стандартів вітчизняними аграрними виробниками та переробниками, а також відповідність української системи управління якістю та безпечністю продуктів харчування європейській, допоможуть нашим компаніям бути глобально конкурентоспроможними», - резюмувала Ольга Трофімцева. Довідково: Протягом 2016 року імплементовано в національне законодавство ряд законодавчих актів ЄС, зокрема, це: вимоги до продуктів з какао та шоколаду, детальні правила до виробництва органічної продукції тваринного та рослинного походження, вимоги до організації торгівлі рослинами, насінням рослин, продуктами, отриманими з рослин. Наступний крок – імплементація законодавства ЄС щодо вимог до виробництва та ринку традиційних харчових продуктів, також, відстеження та маркування продукції з ГМО, захист географічних зазначень і позначень походження сільськогосподарської продукції, продуктів харчування та вина. Зараз підготовлено та зареєстровано у Верховній Раді ряд законопроектів, які наблизять наше законодавство до європейського, зокрема, це: - проект Закону України «Про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами» - проект Закону України «Про безпечність та гігієну кормів» - проект Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» Прес-служба Мінагрополітики України |