Змінюються правила маркування харчових продуктів |
П'ятниця, 07 грудня 2018, 09:21 |
Відповідний законопроект «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (проект № 8450), який допоможе споживачам дізнатися чи піддавався харчовий продукт розморожування, чи є в ньому алергени тощо, прийнятий Верховною Радою України. Закон зобов'язує розміщувати на фасованих харчових продуктах такую інформацію: назва харчового продукту; перелік інгредієнтів; будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які викликають алергічні реакції або непереносимість, і використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються в готовому продукті, навіть у зміненій формі; кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів; кількість харчового продукту в установлених одиницях виміру; мінімальний термін придатності або дата «вжити до»; будь-які особливі умови зберігання і / або умови використання (у разі необхідності); найменування і місцезнаходження оператора ринку, який відповідає за інформацію про харчовий продукт; а для імпортованих харчових продуктів - найменування і місцезнаходження імпортера; країна походження або місце походження (стосовно м'яса або продуктів назва яких може ввести в оману щодо країни походження); інструкція з використання - у випадках, коли відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту; для напоїв з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об'ємних одиниць - фактичний зміст спирту в напої; інформація про поживну цінність харчового продукту. Забороняється використання інформації, яка може ввести споживача в оману, особливо в частині властивостей і характеристик харчових продуктів і наслідків їх споживання, а також в частині приписування харчових продуктів лікувальних властивостей. Вказана заборона поширюється також на рекламу і уявлення харчових продуктів. Законопроект № 8450 «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» >>> |