Про безпеку харчової продукції |
![]() |
![]() |
![]() |
В одному з додатків до документа сформульовані вимоги до сирого молока, до м'яса та іншої м'ясної сировини, до водних біоресурсів, до натурального меду і продуктів бджільництва. Керівник аналітичного центру Спілки підприємств рибного господарства і аквакультури «Рибний союз» та ГК «Росфуд», член Громадської ради при Росриболовства Тимур Мітупов зазначає, що до звернення допускаються водні біологічні ресурси, витягнуті (добуті) з безпечних районів видобутку (вилову) та об'єкти аквакультури з господарств (підприємств), благополучних у ветеринарному відношенні. Експерт звертає увагу на те, що вимоги до водних біологічних ресурсів та об'єктів аквакультури містяться в Додаток № 5 до технічного регламенту «Вимоги до непереробленої продовольчої (харчової) сировини тваринного походження». У даних вимогах зазначено, що «улов водних біологічних ресурсів та продукція аквакультури (далі - рибна сировина) повинні бути досліджені на наявність паразитів, бактеріальних та інших інфекцій. Паразитологічні показники безпеки рибної сировини наведені у таблицях 1-4. До обігу не допускається рибна сировина: заморожена, що має температуру в товщі продукту вище – 180С; недоброякісна за органолептичними показниками; Продукція аквакультури, вирощена в УЗВ, а також виловлена у водних об'єктах рибогосподарського значення повинна пройти необхідну витримку. Рибна сировина не повинна містити натуральні або синтетичні гормональні речовини, антибіотики, а продукція аквакультури також - генетично модифіковані джерела ». На думку Тимура Мітупова, цей проект технічного регламенту про безпеку харчової продукції охоплює загальні поняття. В даний час в рамках Митного союзу Росія живе за казахстанським техрегламентом на рибу, який був введений в силу з 1 липня 2010 року. Експерт впевнений, що розроблений Росією техрегламент на рибу буде базисом і послужить основою для подальшого прийняття в 2011 році єдиного техрегламенту на рибу в рамках Митного союзу. |
Останнє оновлення на Середа, 02 березня 2016, 14:29 |